مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) از مناسبتهای دههی دوم و سوم ماه صفر، طی نشستی تحت عنوان: «هم اندیشی دینی» با موضوع: «شفاعت، توسل و استغاثه» با سخنرانی و ذکر توسل به پیامبرگرامی اسلام(ص) و خاندان طاهرینش در کابل تجلیل به عمل آورد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جهاد فرهنگی، صبح جمعه 9 میزان 1400خورشیدی، برابر 24 […]
مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) از مناسبتهای دههی دوم و سوم ماه صفر، طی نشستی تحت عنوان: «هم اندیشی دینی» با موضوع: «شفاعت، توسل و استغاثه» با سخنرانی و ذکر توسل به پیامبرگرامی اسلام(ص) و خاندان طاهرینش در کابل تجلیل به عمل آورد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جهاد فرهنگی، صبح جمعه 9 میزان 1400خورشیدی، برابر 24 صفر 1443 هجری قمری، مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) از مناسبتهای دههی دوم و سوم ماه صفر به مناسبت اربعین حسینی، رحلت پیامبر گرامی اسلام(ص) شهادت سبط اکبرش امام حسن مجتبی(ع) و شهادت ثامن الائمه امام علی بن موسی الرضا(ع) در غرب کابل واقع شهرک امید سبز به ادامه سلسله مباحث «هم اندیشی دینی» با سخنرانی رئیس مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) و رئیس شورای عالی علمای امامیه افغانستان و مداحان اهل بیت(ع) از این مناسبتها یاد بود به عمل آوردند.
در پنجمین نشست هم اندیشی دینی با موضوع: شفاعت، توسل و استغاثه (رابطه توسل، شفاعت و استغاثه؛ بازخوانی، محل نزاع و نقد آن) از سوی مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) و با حضور اساتید و نخبگان حوزه و دانشگاه و نسل جوان در غرب کابل برگزار و سخنرانان با استناد از آیات کلام نوربخش الهی و روایات اسلامی پیرامون آن بحث و تبادل نظر نمودند.
حجتالاسلام والمسلمین سید جعفرعادلی حسینی با یاد آوری این نشست افزود: مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) علاوه بر یاد آوری از مناسبتهای دینی و مذهبی در طول سال، چند مناسبت را بصورت ویژه و در قالب گفتمان انجام میدهند ویکی از آنمناسبتها، مناسبات دههی دوم و سوم ماه صفراست و پنجمین نشست هماندیشی با موضوع «شفاعت، توسل و استغاثه»، به ادامه سلسله نشست سالهای گذشته به مناسبت اربعین حسینی در دههی دوم ماه صفر که چند روزی از آن گذشته و اینک در آستانه رحلت پیامبرگرامی اسلام(ص) و شهادت سبط اکبرش امام حسن مجتبی(ع) و شهادت ثامن الائمه امام علی بن موسی الرضا(ع) در پایان ماه صفر1443 هجری قمری قرار داریم و این گفتمان به همان مناسبتها برگزار است و هرچند نشستهای سالهای گذشته بصورت وسیع و گسترده و حضور جمع از نخبگان پیروان مذاهب جعفری و حنفی مشترکاً برگزار میگردید، اما نشست امسال به دلایل متعدد از نظر کمیت تفاوت دارد.
رئیس مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) اضافه نمود: در شرایط حساس کنونی میطلبد تا تحلیل جامع در تاریخ اسلام و نظام اسلامی از بعثت تا واقعه عاشورا صورت گیرد.
رئیس سازمان جهاد فرهنگی با اشاره به کلیات خطوط اصلی نظام اسلامی که پیامبرگرامی اسلام(ص) آن را به وجود آورد و چند چیز بود:
– معرفت نسبت به خدا، پیامبر، دین، احکام، جامعه و همین معرفت نسبت به علم و علم اندوزی منتهی شد و جامعه اسلامی را در قرن چهارم هجری به اوج تمدن علمی رساند.
– عدالت در قضاوت و برخوردهای عمومی نه خصوصی، عدالت در اجرای حدود الهی، مسئولیت دهی و مسئولیت پذیری، در زمان پیامبر اسلام(ص) هیچ کس در جامعه اسلامی از چارچوب عدالت خارج نبود.
– عبودیت کامل و بی شریک در مقابل پروردگار، مثلاً عبودیت در نماز که باید قصد قربت داشته باشد تا عبودیت در ساخت جامعه در نظام حکومت، در نظام زندگی مردم و مناسبات اجتماعی میان مردم برمبنای عبودیت خدا که به تفصیل آن نمیرسیم.
– عشق به خدا به مردم«یحبهم و یحبونهُ» و نیز «ان الله یحب التوابین و یحب المتطهرین» و همین طور محبت به پیامبر(ص) و محبت به اهل بیت(ع) «الالموۀ فی القربی»
معاون اول شورای عالی علمای امامیه افغانستان اضافه نمود: پیامبراسلام(ص) این خطوط را ترسیم کرد و جامعه را بر اساس این خطوط بنا نمود، پیامبراسلام(ص) در ده سال تلاشکرد که این پایه ها استوار و محکم شود و ریشه بداوند؛ اما این ده سال، برای این که بتواند مردمی را که درست بر ضد این خصوصیات بار آمدند، متحوّل کند، زمان خیلی کمی است. جامعهی جاهلی، در همه چیزش عکس این چهار مورد بود؛ مردم معرفتی نداشتند، در حیرت و جهالت زندگی میکردند، عبودیت هم نداشتند، طاغوت و طغیان بود، عدالتی هم وجود نداشت، همه اش ظلم و تبعیض بود.
اما ماجراهای بعد از رحلت پیامبراسلام(ص) تا پنجاسال دیگر یعنی تا واقعه عاشورا جامعه اسلامی از آن حالت برگشت و چرا؟
چون برخی خواص و عوام گمراه شدند و زحمات 23 سال پیامبراسلام(ص) را نادیده گرفتند. در اثر گمراه شدنها، امروز نیز مسلمان نماهایی هستند که عصمت خاندان پیامبر(ص)، توسل، شفاعت و استغاثه به آنها شبهناک و خرافات میدانند.
عادلی حسینی افزود: در طول تاریخ دو خطر عمده اسلام را تهدید میکند: یکی خطر دشمنان خارجی و دیگر خطر اضمحلال داخلی است و با مرور به حوادث چند دههی گذشته شاهد تصمیم گیری خواص هستیم، قدرت طلبی، خودخواهی، زراندوزی و در نهایت فرار خفت بار آنها همین گونه افراد بنام دین و دینداران باعث سُستی اعتقادات مردم به ارزشهای دینی شدند، اگر با دقت به تاریخ مراجعه کنیم همین مدعیان ارزشها و ملاهای درباری شخصیتهای خدوم و خدمتگذار را تنها گذاشتند، در زمان بقدرت رسیدن کمونیستها خودشان نجات یافتند و با تملق و چاپلوسی آنها به رژیم کمونیستی باعث شهادت علمای طراز اول و در راس علامه شهید آیت الله العظمی سید محمد سرور واعظ و امثال آن گردیدند، وقتی زمامداران رژیم کمونیستی عازم سفر به روسیه میشدند همین ملاهای درباری او را از زیرقرآن رد و درگوش شان دعای سفر میخواندند و امروز نیز از همه خود را مقدم و ادعای رهبری جامعهی اسلامی را دارند و همین گونه افراد بنام دین باعث سُستی اعتقادات مردم به ارزشهای دینی شدند.
وی حکومتهای راستی و چپی را بزرگترین عبرت خوانده و افزود: استفاده سوء برخی رهبران نالایق از دین و جهاد در زمان جهاد برای تصاحب قدرت، دامن زدن به اختلافات قومی و سمتی کابل را ویران نمودند و از نام جهاد سوء اسفتاده کردند و تا امروز از همین آدرس به نان و نوا رسیدند، امید وارم طالبان اشتباه دولت مجاهدین را تکرار نکنند.
انتظار میرود که طالبان در حکومت که بنام اسلامی هست به افراد، مستقل، پاک و خوشنام چانس دهند.
طالبان باید قناعت مردم مظلوم افغانستان را حاصل نمایند؛ آنها در قطر به ما میگفتند که ما راضی نیستیم یک پیره زن در سایهی حکومت ما ناراض باشند، پس چطور شده که هشت میلیون جمعیت اهل تشیع را نادیده گرفته و همان رفتار حکومتهای پیشین را انجام میدهند و اینها مدعی بودند که تعصب مذهبی و قومی نداریم.
طالبان باید ثابت کنند که برای چوکی و قدرت جهاد نکرده و هدف شان واقعاً خدمت است و نه صرفاً حکومت کردن.
طالبان نباید اشتباه مجاهدین را تکرار کنند که بخاطر ریاست جمهوری و وزارت کلیدی و قدرت طلبی فجایع را خلق نمودند.
طالبان نباید اشتباه جمهوریت را تکرار کنند که افغانستان را گروگان چهار قوم ساختند و آنها عامل قوم گرایی در تاریخ ثبت شدند.
درست است که فعلاً امنیت تمرکز پیدا کرده ولی رضایت مردم و تغییر در دسترخوان مردم مهم است.
رئیس مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) در پایان سخنانش از اسارت خاندان نبوت، تلخ ترین خاطرهی تاریخ خوانده و افزود: واقعه عاشورا یکی از عظیم ترین فاجعههای تاریخ اسلام که به وقوع پیوست، اسارتی اتفاق افتاد که نظیر آن را دیگر ملتها و تاریخ اسلام ندید و به آن عظمت نخواهد دید و نباید اشخاص و افراد و جریانهایی بیاید عمل و قدرتطلبیهای خود را به این حادثه تطبیق دهند و چنین نیست و خیلی تفاوت دارد؛ کسانی اسیرشدند که از خاندان وحی و نبوت و عزیزترین و شریف ترین انسانهای تاریخ اسلام بودند.
باید از تاریخ عبرت بگیریم، اگر امروز مردم ما با این سرنوشت ذلت بار گرفتار شدند، باید تغییر در خود و نفسهای خویش بیاورند كه سنت لایتغیر الهى بر اين است: «ان الله لايغير ما بقوم حتى يغيروا ما بانفسهم» خداوند سرنوشت هيچ گروهى را تغيير نمىدهد مگر آن كه آنان آنچه را كه در خودشان است تغيير دهند.
همچنان در این نشست حجتالاسلام والمسلمین شیخ محمد حسین جعفری قندوزی با ذکر آیات و شرح آن با بیان اینکه در باب توسل و شفاعت محکم ترین دلیل آیات قرآن کریم است افزود: توسل و شفاعت، يعني واسطه قرار دادن، انبياء و صالحان به پيشگاه خداوند چنانچه خداوند، در قرآن كريم مي فرمايد: «يا ایها الذین آمنوا اتقوا الله وابتغو الیه الوسیلۀَ» در این آیه صراحت دارد که براي تقرب به خداوند وسيلهاي بجوييد و اين آيه به تمامي مؤمنين دستور ميدهد كه به هر وسيلهاي كه سبب تقرب به خداوند ميشود تمسك بجويند؛ بنابراين تقرب به خداوند بدون وسيله و واسطه امكان ندارد.
رئیس شورای عالی علمای امامیه افغانستان اضافه نمود که در قرآن کریم نمونههای از توسّل به ساحت انبیاء الهی فراوان آمده و از جمله:
– توسّل حضرت آدم(ع) که مشروح آن در منابع شیعه و سنی ذکر شده که حضرت آدم(ع) چگونه به پیامبراسلام(ص) و خاندان طاهرینش متوسل شد و چنانچه روایاتی از منابع متعدد اهل سنت نقل شده: يا آدم هؤلاء صفوتي… فإذا كان لك لي حاجة فبهؤلاء توسل، فقال النبي: نحن سفينة النجاة من تعلق بها نجا ومن حاد عنها هلك، فمن كان له إلي الله حاجة فليسألنا أهل البيت؛ یعنی اي آدم!
اين ها( اهل بيت) برگزيدگان من هستند … هر وقت حاجتي داشتي اينها را واسطه قرار بده…
– توسّل فرزندان یعقوب پیامبر به حضرت یعقوب(ع) جهت طلب استغفار.
– توسل بنی اسرائیل به موسی(ع).
– توسّل به پیامبر اکرم(ص) جهت آمرزش گناهان.
از میان آیات فراوانی که چند مورد آن اشاره شد، علاوه برآن در آیه 35 سوره مائده خداوند به تمامي مؤمنين دستور ميدهد كه به هر وسيلهاي كه سبب تقرب به خداوند ميشود تمسك بجويند و اين تقرب به خداوند با وسیله و واسطه و نیز موضوع شفاعت از اصول مسلّم اسلام است که علاوه بر آیات قرآن کریم، روايات زيادي از طريق منابع شيعه و سنی درباره آن ذکر شده است.
استاد درس خارج حوزه علمیه کابل در این نشست با تکیه به آیات کلام الهی و سنت نبی مکرم اسلام(ص) و فرمایشات دیگر بزرگان دین در رابطه با توسل و شفاعت اضافه کرد: توسل همانند سایر دستورات الهی که کلیات آن در قرآن ذکر شده و از جمله موارد پذیرفته شده میان مسلمانان است که در زمان پیامبر و پس از آن مرسوم بوده به علاوه، خداوند نیز امور دنیا را از طریق اسبابش انجام میدهد و مسلمانان نیز در خصوص این مسائل اتفاق نظر دارند.
این عالم دین با اشاره به تحولات اخیر کشور گفت: فلسفه وجودی و اصلی ملا، آخوند، مولوی، آیت الله، حجتالاسلام وآخوند هدایت مردم ومسئولیت آنها استمرار رسالت انبیاء(ع) هست. اگر انبیا و امامان معصوم(ع) موفق بودند، چون آنها مردم را به سوی خدا دعوت میکردند، از اینرو اگر بیست و چهار هزار پیامبراگر در یک زمان هم باشند، بین شان اختلاف پیش نمیآید، چرا؟
چون آنها کار و رسالت شان را برای خداوند انجام میدادند، اما امروز برخی علما بر عکس عمل میکنند و مردم را به خود میخوانند و از اینرو موفق هم نمیشوند و اشتباهی که عوام دارند نیز این است که ملا و آخوند، در هر مقامی که هستند، آن را مظهر دین میدانند، عالم در هر مقامی که باشند مظهر دین نیست و آنها غیر مصومند، بلکه آنها مبلغ دین هستند، آنانیکه که دیروز با تمام وجود از جمهوریت دفاع نمودند و امروز برعکس عمل میکنند، آنها درهر پست و مقام هستند و هر کاری را انجام میدهند مربوط خودشان هست و به جامعه تشیع ربطی ندارد.
رئیس شورای عالی علمای امامیه افغانستان اضافه نمود: ما امروز به عنوان یک فرد عادی و مسئول تلاش میکنیم که احقاق حقوق تشیع شود، برای ما مهم این نیست که در کابینه امارت اسلامی یک و یا چند وزیر سمبولِک باشد، برای معامله گران و دکان داران ممکن مهم باشد ولی برای جامعهای تشیع مهم این است که هویت مذهبی و ملی مردم ما در قانون به رسمیت شناخته شود، بعد از شناخت مذهب و هویت اگر افرادی که شرایط به وزارت رسیدن را داشته باشند خوب و در غیر آن این انتظار را هم نباید داشت که تیم حاکم به مخالفین خود سهم بدهند، مگر در نظامهای قبلی از امارت اسلامی سهم داشتند؟
برای ما مهم رسمیت مذهب و ما به براداران خود توصیه میکنیم که به خواستهای شهروندان این کشور توجه داشته باشند، اعضای محترم دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر آقایان: شیر محمد عباس استانکیزی، شهاب الدین دلاور، سید رسول حلیم، قاری دینمحمد حنیف، سهیل شاهین، ملا نورالله نوری، ضیأالرحمن مدني، مزارگل صالح در قطر شما به ما قول داده بودید که ما حکومتی را تشکیل میدهیم که یک پیره زن هم در حکومت ما ناراضی نباشند، با اعلام قانون 1334 خورشیدی که از طریق وزارت عدلیه نمودید و می خواهید آنرا تنفذ کنید حد اقل 20 میلیون جمعیت این کشور که بیش از 8 میلیون آن شیعه هستند از شما ناراضی میشوند، بیش از 25 در صد مردم تشیع راضی نمیشوند، مگر اینکه مذهب شان در آن قانون رسمی باشند. هرچند اگر عدهای از ملاهای درباری بیایند بر سرنوشت تشیع معامله کنند مردم شیعه آنرا ترک میکنند، آنها چه حقی دارند که با یک وزیر و چند معین از این خط سرخ تشیع عبورکنند، دوستان ما هم باید سر عقل بیایند، آن لذت چوکی و قدرت را که در گذشتهها چشیده بودند، بدانند که در این نظام نصیب شان نخواهد شد و ما به عنوان خادم مذهب مردم خویش، اگر هیچ کاری از ما برنیاید، فریاد مردم خود را رسا و بلند میکنیم، از اصول وارزشها ذرهای تخطی نخواهیم کرد.
گفتنی است این نشست با گردانندگی سید محمد حسینی عضو مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) همراه بود و در پایان پنجمین نشست هم اندیشی دینی با ذکر توسل به پیامبراسلام(ص) و اهلبیت(ع) با صدای دلنشین سید ابوالقاسم جوادی و دعائیه حجتالاسلام والمسلمین سید هاشم محسنی از اعضای مجمع فرهنگی بقیۀالله(عج) خاتمه یافت.
گزارش از پایگاه اطلاع رسانی جهاد فرهنگی
9/ 7/1400 خورشیدی
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت برای جهاد فرهنگی افغانستان محفوظ است و هر گونه کاپی برداری از مطالب این وبگاه با ذکر منبع بلامانع میباشد.