55مین سالگرد افتتاح مسجد جامع و حوزه علمیه محمدیه کابل گرامی باد! با درود و صلوات به ارواح شهدای عزت آفرین و بیداگران جهان اسلام. سخن از یک فقیه نوگرا و بیدارگر و شهید بی مزار است. سرور و سالار علما و شهدای افغانستان، آیت الله العظمی علامه شهید سید محمد سرور واعظ، فقیه نوگرا […]
55مین سالگرد افتتاح مسجد جامع و حوزه علمیه محمدیه کابل گرامی باد!
با درود و صلوات به ارواح شهدای عزت آفرین و بیداگران جهان اسلام.
سخن از یک فقیه نوگرا و بیدارگر و شهید بی مزار است.
سرور و سالار علما و شهدای افغانستان، آیت الله العظمی علامه شهید سید محمد سرور واعظ، فقیه نوگرا و بیدارگرد، عارف مجاهد، خطيب و مدرس کم نظیر، محقق و پژوهشگر و از دانشمندان فرهيخته و عالی مقام جهان اسلام در عصر حاضر است.
بیچون و چرا، علامه شهید واعظ بخشی از تاریخ کشور اسلامی افغانستان است، و نمیتوان با سکوت از کنارش گذشت، سکوت دربارهی او سانسور تاریخ و جفاییست به کارنامهی درخشان علمی، مبارزاتی و خدماتی آن دانشمند بیدارگر!
در 23 جوزا 1347 خورشیدی همزمان با میلاد پیامبرگرامی اسلام(ص) و فرزندش امام جعفر صادق(ع) مجموعهی عظیم و کم نظیرمسجد جامع و حوزه علمیه محمدیه، توسط آیت الله العظمی شهید سید محمد سرور واعظ در تپهی سلام کابل افتتاح شد.
حوزهى مباركهى محمديه با ساختمان بسيار زيبا وكم نظير، با بهترين معمارى اسلامى و افغانى در دو طبقه باظرفيت 32 اطاق مسكونى و سه سالن تدريس و مسجدى بسيار بزرگ با گنجايش 2000 نمازگزار و5000 نفر براى استماع سخنرانى و جايگاه بانوان با گنجايش 3000 نفر و كتابخانهى باداشتن يكصد هزار جلد كتاب و داروخانه براى عرضهى داروى مجانى براى طلاب و محرومين، بدست مبارك آيتاللّه العظمى علامه شهید سید محمد سرور واعظ تأسیس گرديد كه نه تنها مورد استقبال مردم مسلمان افغانستان قرار گرفت، كه همه ساله توريستهاو سياحان خارجى نيز از آن ديدن مىكردند. در روز افتتاح اين حوزهى بىبديل از تمامى علماء و فرهنگيان و سياسيون و مقامات كشورى و لشگرى دعوت به عمل آمد. بزرگانى از علماء اهل سنّت و اهل تشيّع در اين مجلس افتتاحيه سخنرانى نمودند كه از آن جمله مىتوان به سخنرانى تاريخى سخنور شهير كشور علامه سيد اسماعيل بلخى و مرحوم مولانا حضرت مجددى اشاره نمود و محفل آن روز با دعاى ملكوتى مرحوم آیت الله العظمی میر علی احمد حجت کابلی ختم گرديد.
علامه شهید واعظ در کنار فعالیتهای علمی، تحقیقی، تدریس، وعظ و خطابه به حل معضلات اجتماعی جامعهی خویش نیز پرداخت، ایشان شخصیت مبتکر و توانمند علمی بود که باب تأليف کتب علمی در سدهی اخیر تاریخ افغانستان به دست او فتح و در نشر آثار علمى پيش قدم شد و برخی خدمات ایشان عبارتند از:
– علامه شهید واعظ برای شاگردان معلم دلسوز و برای مردم واعظ زبردست و خدمتگذار و مورد اعتماد و وثوق مراجع وقت بود و ثابت نمود که درس اساتید را ضایع نکرد، واعظ اگر در نجف می ماند، مجلس درس گرم، امن ولی رفتن به محیط پرزحمت و در دل توده رفتن (حلم و بردبار او بود) و آن هم در دوران حکومت مستبد داود خان، علاوه بر خدمات علمی و فرهنگی، خدمات اجتماعی کم نظیر چون: توزیع مواد سوختی و پوشاک زمستانی و همین طور در طول سال به مستمندان افغانستان مساعدت داشت.
– انتشار اولین مجلهى دینی در افغانستان تحت عنوان «برهان» نمود كه در كنار ديگر فعالیت اسلامی «برهان» تنها مجلهى علمى، سياسى، اجتماعى و فرهنگی شيعيان افغانستان بود.
– اولین بار در افغانستان علامه شهید واعظ به اساتید و طلاب حوزه علمیه شهریه پرداخت و به مشکلات شان رسیدگی مینمود.
– خاطرات زندان اولین کتاب اخلاق در افغانستان که توسط يك زندانى سياسى بر روى كاغذهاى باقى مانده از پاكتهاى چاى و شكر به نام «خاطرات زندان و يادى از اخلاق اسلامى» را نوشت.
– در بعد وحدت ملی همین بس که برای شاگردان پشتو زبان خود در زندان، همزمان با تدریس ادبیات عرب به نوشتن گرامرادبیات عرب به پشتو اقدام نمود.
– بر اساس فهم خبرگان فن، اگر علامه شهید واعظ در حال حاضر قيد حيات مىبود، از مراجع اعلم و طراز اول جهان اسلام بودند.
– آیت الله واعظ در سیاست، رویش آیت الله العظمی بروجردی را داشت، حکومت وقت از وی میترسید، دیگران اگر زندان رفتند در کارهای سیاسی علیه حکومت دخالت داشتند، ولی حکومت از شیوه تبلیغ و نفوذ او میترسیدند.
پس از کودتای 7 ثور ۱۳۵۷ خورشیدی و بقدرت رسید حزب دموکراتیک خلق حامی اتحاد جماهیر شوروی سابق در افغانستان، مخالفت علنی رژیم با ارزشهای اسلامی و فشار و اختناق دوچندان گردید، دستگیری وسیع مسلمانان از کابل شروع شد.
بار اول در سال 1357 که حضرت آیت الله واعظ دستگیر شد و برای 25 روز موقتاً آزاد گردید، مصادف بود، سه روز مراسم سوگواری در مدرسه محمدیه تپه سلام که آیت الله محقق کابلی، علامه شهید ناصر و علامه شهید مصباح و دیگر بزرگان در این مجالس سخنرانی نمودند، بعداً به دستور نورمحمد ترهکی، به زندان افتاد و به شهادت رسید.
گفتنیست به پاس خدمات علمی علامه شهید واعظ در دارالعلم حوزهی علمیه کهن نجف اشرف که سال 1348 خورشیدی تأسیس و حلقات درس مرحوم آيت الله العظمى سید ابوالقاسم خویی در آنجا برگزار میشد، یکی از سالنهای درسی دارالعلم بنام آیت الله العظمی شهید سید محمد سرور واعظ میباشد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت برای جهاد فرهنگی افغانستان محفوظ است و هر گونه کاپی برداری از مطالب این وبگاه با ذکر منبع بلامانع میباشد.